Taekwon-Don historia

choi.gif Vaikka Taekwon-Do pohjautuu muinaisiin korealaisiin, kiinalaisiin ja japanilaisiin taistelulajeihin, se on kuitenkin suhteellisen tuore laji. Taekwon-Don historia ajoittuu 1900-luvulle ja ITF-Taekwon-Don alkuhistoria on paljolti sen kehittäjän ja perustajan kenraali Choi Hong Hin henkilöhistoriaa.

Choi Hong Hi syntyi 9.11.1918. Hän oli heiveröinen ja sairaalloinen, mikä huolestutti hänen vanhempiaan. Choin isä lähetti nuoren poikansa oppiin erään Korean kuuluisimman kalligrafiaopettajan luokse, joka opetti Choille myös Tae Kyonia, muinaista korealaista taistelulajia. Vuonna 1937 Choi lähetettiin Japaniin opintojensa vuoksi. Siellä hän opiskeli shotokan-karatea saavuttaen toisen danin mustan vyön. Toisen maailmansodan sytyttyä Choi värvättiin Japanin armeijaan vasten tahtoaan ja tuomittiin pian seitsemäksi vuodeksi vankeuteen japanilaisvaltaa vastaan suuntautuneiden kapinointien vuoksi.

Rauhan koittaessa elokuussa 1945 Choi vapautui ja alkoi opettaa lajiaan Etelä-Korean armeijassa. Hän eteni kovaa vauhtia sotilasurallaan ja levitti lajiaan tehokkaasti ympäri maata. Lajin viralliseksi nimeksi hyväksyttiin Taekwon-Do 11.4.1955. Vuonna 1959 lajia alettiin levittää myös muihin maihin ja 22.3.1966 perustettiin kansainvälinen Taekwon-Do-liitto, International Taekwon-Do Federation (ITF). Sitä oli perustamassa yhdeksän maata: Vietnam, Länsi-Saksa, Italia, Turkki, Singapore, Arabiemiirikunnat, Yhdysvallat, Malesia ja Etelä-Korea.

Kenraali Choi kuoli lauantaina 15.6.2002 84-vuotiaana. Hänet haudattiin Pohjois-Koreaan.